Dani

Holländsk mat
Okej så vi blev varnade innan vi kom hit att holländare inte äter lunch som vanligt utan att de har mackor till lunch? Tyckte det inte lät så lockande så började med att försöka hitta mikro i skolan (har hittat en än så länge), men nu måste jag anpassa mig känner jag och har själv börjat käka mackor till lunch. Gör man en god macka så har jag inga problem med det bara man blir mätt, och olika pålägg finns det ju en del av här som ni kommer se lite längre ner i inlägget. Min favortmacka e ganska enkel men så god. Jag köper bröd (typ frallor) på vismarkt, lägger på spicy hummus (luktar lite mindre vitlök än vanlig), tomat, gurka och salt! Klart! Vi får se hur jag fortsätter med lunchvanorna. Jag brukar göra massor av mat för att slippa laga varje dag men maten tar ju slut väldigt långsamt om jag inte ska äta resterna till lunch! Här nere är lite holländsk mat jag provat.
 
Det här är "stamppot". Mosad potatis och grönkål men veganiserad så korven och det på toppen är veganskt, men ser ut som vanligt. Det funkade faktiskt! Vi åt det här med en jättestark senap som jag råkade lägga ett tjockt lager på på mackan och fick en liten chock av hur det stack till. Har även provat "hutspot" vilket var ungefär samma rätt fast med mosad potatis och morot istället, tyckte de va rätt smaklöst men hade säkert funkat med mer krydda!
 
Det här är åtminstone vad jag uppfattat som en vanlig frukost här. Vi har Hagelslag som är som strössel som är till för att ha på mackan, tror dock chokladsmak är vanligare än frukt, som jag har. Det som ser ut soom jordnötssmör eller nutella är Speculoos som är typ mosade kex som man kan bre på mackan och som jag äälskar (veganskt!!). Jordnötssmör är också superpopulärt här vilket är godare att ha under strösslet än smör! (Speculoos e också gott under) Juste äppelmos verkar också va ganska poppis här, har hört att folk har det till sin potatis och mat dock? Jag håller den till gröten! :P
 
 Vla och yoghurt + sirap. Tydligen en vanlig efterrätt här. Vla e som en vaniljsås (det gula) som man häller samtidigt som man häller yoghurten på andra halvan och sen en strumma hallonsirap i mitten. Förvånansvärt gott!
 
Repost på en Holländsk bakelse, Appelflappen! Suuupergott, o fyllt med äpplen.